Moj Licni Razvoj: Pijenje iz napukle šolje je opasnije nego što mislite: Kako utiče na vaše zdravlje i vaš dom

02/10/2025

Pijenje iz napukle šolje je opasnije nego što mislite: Kako utiče na vaše zdravlje i vaš dom

 

Foto:pixabay.com

Mnogi od nas su čuli staru izreku: „Ne pij iz napukle šolje, ne jedi iz razbijenog tanjira.“ Možda deluje kao čisto sujeverje, ali savremena istraživanja pokazuju da iza toga stoji zdrav razum. Hajde da istražimo zašto napuklo stakleno posuđe zapravo može biti opasno – i iz istorijske i iz naučne perspektive.


Drevni znaci i simboli

Od davnina, pukotine u posuđu smatrane su lošim znakom. Razne kulture verovale su da posuđe sadrži energiju doma i porodice, a pukotina je predstavljala narušavanje harmonije. Pijenje ili jedenje iz oštećene šolje smatralo se znakom nesreće: svađa, bolesti ili finansijskih problema.

Praktično značenje znakova

Pored simbolike, postoji i logika: pukotina može da krije prljavštinu, bakterije i mikropukotine koje je teško videti golim okom. Čak i nakon pranja mogu ostati ostaci hrane ili vlaga, što pogoduje rastu mikroorganizama.

Savremena naučna objašnjenja

1. Mikropukotine i bakterije

Svaka pukotina u keramici ili porcelanu je leglo bakterija. Voda i hrana često ulaze unutra, a redovno pranje ih ne može u potpunosti ukloniti. To povećava rizik od trovanja hranom ili infekcije.

2. Hemikalije

Neke vrste posuđa su presvučene glazurom koja sadrži male količine olova ili kadmijuma. Ako je glazura oštećena, ove supstance mogu da se ispražne u hranu. Trenutni propisi minimiziraju rizik, ali staro ili nekvalitetno posuđe i dalje može predstavljati opasnost.

3. Povrede i opekotine

Napukla šolja može lako da se slomi pod pritiskom ili vrućom tečnošću. To može izazvati posekotine ili opekotine. Pukotine na drškama i dnu šolje su posebno opasne, jer tanak sloj materijala možda neće izdržati toplotu.

Kako bezbedno rukovati oštećenim posuđem

-Bacite napukle šolje i tanjire. Čak i male pukotine mogu da sadrže bakterije i opasne supstance.

-Koristite samo čvrsto posuđe za vruće tečnosti. Vruće tečnosti povećavaju rizik od pucanja i opekotina.

-Pokušajte da kupite kvalitetno posuđe sa testiranim glazurama. Ovo smanjuje rizik od kontaminacije hrane štetnim supstancama.

-Ne restaurirajte napuklo posuđe. Ponekad se koristi u dekorativne svrhe - tako je bezbednije.


Zaključak: 
Stara sujeverja o napuklim šoljama i tanjirima nisu se tek tako pojavila. Danas razumemo da postoje i praktični i naučni razlozi za oprez: rizik od bakterija, hemikalija i povreda. Bolje sprečiti nego lečiti i koristite neoštećeno posuđe kako biste svoj dom održali zdravim i bezbednim.


cluber.com./Pripremila;Sanja Majdandzic


Нема коментара:

Постави коментар